Princip chladicích směsí
časová náročnost | 10 minut |
typ pokusu | žákovský |
zařazení dle RVP | chemie, fyzika, environmentální výchova |
Princip
Směs ledu a vody s NaCl má podstatně nižší teplotu tuhnutí než led samotný. Smícháním drceného ledu s s vodou a solí se začne sůl ve vzniklé vrstvičce vody rozpouštět a led tát. Rychlé tání ledu a rozpouštění soli je spojeno s velkou absorpcí tepla. Chladicí směs tedy spotřebuje velké množství tepla na rozpouštění soli a na tání ledu, což způsobí silné ochlazení této směsi.
Pomůcky
malá kovová nádobka s rovným dnem (konzerva), podložka (10 x 15 cm), lžička, teploměr, skleněná miska na led
Chemikálie
chlorid sodný (NaCl)
Bezpečnost práce
Chlorid sodný: Látka není klasifikována jako nebezpečná podle zákona o chemických látkách a přípravcích. Expozice stykem s okem: Vypláchnout tekoucí vodou.
Pracovní postup
- Na podložku nalijeme asi 3 lžičky vody (i vodovodní).
- Na mokrou část podložky postavíme plechovku.
- Do plechovky nasypeme asi 20 kostek ledu (o průměru cca 3 cm).
- Do plechovky přidáme asi 3 lžičky chloridu sodného (kuchyňské soli).
- Směs v plechovce jednou rukou mícháme a druhou rukou pevně tiskneme k podložce.
- Asi po minutě míchání změříme teplotu směsi v plechovce. Naměřenou hodnotu si zapíšeme.
- Plechovku uchopíme do ruky a zvedneme ji nad pracovní stůl i s přimrzlou podložkou.
Pozorování
Samotný led má teplotu 0 °C. Po přidání chloridu sodného (kuchyňské soli) se teplota směsi v plechovce začala postupně snižovat až klesla na hodnotu – 14,5 °C. Voda na podložce pod plechovkou přešla z kapalného skupenství do pevného a k plechovce přimrzla.
Obrázek
Závěr
V pokusu jsme dokázali princip chladicí směsi, kdy teplota vzniklého roztoku dvou látek je nižší než teplota látek samotných. V našem případě teplota samotného ledu měla hodnotu okolo 0 °C. Po přidání chloridu sodného se začala teplota snižovat až na konečných -14,5 °C. Voda mezi plechovkou a podložkou zmrzla.
Otázky a odpovědi k úkolu
- Chlorid sodný se v potravinářství používá ke konzervaci ..............................
- Triviální název chloridu sodného je ..............................
- Při nahřívání chloridu sodného nad plamenem se uvolňuje plyn ..............................
- Do běžně prodávané kuchyňské soli se přidává jód. Zmíněný proces se nazývá ..............................
- Při uvolňování chloru můžeme pozorovat světle .............................. zbarvení.
- Elementární chlor se používá k .............................. pitné vody, neboť v malých koncentracích hubí bakterie.
- Mezi halogeny řadíme: fluor, chlor, brom, jód a .............................
- Směs kyseliny chlorovodíkové a dusičné v poměru 3:1 se nazývá .............................. královská.