Interaktivní prezentace
OzonPrezentace Ozon se skládá z 16 snímků, které se zabývají vlastnostmi ozonu, reakcemi, kterými ozon v atmosféře vzniká, rozložením ozonu v atmosféře, důsledky sníženého množství ozonu v atmosféře pro lidský organismus, měřením množství ozonu v atmosféře. |
AlkoholyPrezentace obsahuje 83 interaktivních snímků, které se zabývají tématikou alkoholů, zejména etanolu. Úlohy jsou zaměřeny na základní chemické vlastnosti etanolu, chemické názvosloví alkoholů, chemické reakce, při nichž vznikají alkoholy a patologické důsledky alkoholů v lidské společnosti. |
PlastyPrezentace Plasty obsahuje 57 snímků, které se zabývají především environmentální problematikou spojenou s využíváním plastů. Jednotlivé úlohy jsou zaměřeny na obecné vlastnosti plastů, jejich výhody a nevýhody pro lidskou společnost, problematikou třídění odpadů, zejména tedy plastových výrobků, možností recyklovatelnosti plastů, druhy plastů a jejich současným využitím, popř. jejich nahrazením jinými materiály a poslední kapitola je věnována diskusi na téma hromadění plastových odpadů. |
Na zahrádce s chemiíV prezentaci je zahrnuto 61 snímků, které jsou věnovány tématice využití chemie v běžných životních situacích, tudíž i např. v zahradě. Studenti si zde osvojují dovednost bezpečně pracovat s chemikáliemi a získávají teoretický základ pro práci s některými nebezpečnými látkami. |
Cukry
V prezentaci můžete najít sedm úloh na 112 snímcích věnovaných tématice cukrů. Žák se seznamuje se základními vlastnostmi cukrů, zejména potom s glukózou, jejím významu pro rostliny i živočichy, zejména potom člověka. Důraz je kladen také na onemocnění cukrovkou a prevenci jejího vzniku. V prezentaci se žáci kromě glukózy a fruktózy seznamují i s ostatními zástupci cukrů. |
TukyPrezentace obsahuje 64 snímků věnovaných tématice tuků. Žáci si zde osvojují triviální znalosti o tucích, jejich vlastnostech, výskytu, významu, výrobě atd. Zvláštní pozornost je věnována problematice správné výživy člověka, možných způsobů stravování či významu tuků v našem jídelníčku. |
BílkovinyPrezentace v devíti úlohách na 95 snímcích postihuje problematiku bílkovin. Úlohy žáky seznamují se strukturou bílkovin a jejich vlastnostmi, zdroji bílkovin v potravě, výskytem bílkovin v různých formách, zmíněny jsou pojmy peptidická vazba, aminoskupiny. Další úlohy se zabývají složením lidského organismu a zastoupením bílkovin v něm či otázkou vegetariánství (veganství). Poslední úloha je věnována globální problematice hladu ve světě. |