Tematické úlohy

Důkaz tuků v semenech rostlin

  1. Jaké jsou základní vlastnosti ethanolu? (barva, vůně, skupenství...)
    • bezbarvá kapalina ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, snadno zápalná
  2. Vyjmenuj alespoň pět funkcí tuků, které plní v živých organismech.
    • stavební látka buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek, tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
  3. Doplň:
    • Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin a trojmocného alkoholu glycerolu. Zpravidla jsou esterifikovány všechny tři hydroxyskupiny glycerolu, proto jde o triacylglyceroly.
  4. Správná výživa musí krýt požadavky organismu k zabezpečení všech jeho biologických funkcí. Vyžaduje vyvážený příjem hlavních živin, tj. bílkovin, sacharidů a tuků. S pomocí internetu se pokus zjistit, jaký by měl být poměr bílkoviny : tuky : cukry?
    • dle výzkumů by měl poměr bílkoviny : tuky : cukry být 10-20 : 30 : 50-60.
  5. Hlavní složku tuků představují tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny, což je oblíbené sousloví reklamních spotů výrobců margarínů. Která mastná kyselina je dle současných trendů zdravější?
    • nenasycené mastné kyseliny jsou dle dnešních výzkumů zdravější, zvláště ty s vícečetnými dvojnými vazbami (v pšeničných klíčcích, ořechách, slunečnici, sóji), v organismu snižují hladinu cholesterolu
    • nasycené mastné kyseliny vytvářejí tuky tuhé, stálé, málo reaktivní. Hojná spotřeba nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami.